2014. május 27., kedd

A Szív Zónái


1 Az Angyal (a gyermek)

Ebben a zónában minden és mindenki úgy viselkedik, mint egy gyermek. Még Te is, bár ezt első szám első személyben nehéz észrevenni. Egy gyermek igényli a törődést és azt, hogy ellássák, valamint védjék azoktól a behatásoktól, amik nem valók egy gyermek világába.

Párkapcsolatban olyasvalakivel élsz együtt, aki az 'Én Vagyok Az Egyetlen' nézőpontból látja a világot, annak minden előnyével és hátrányával. Ezt úgy érdemes elképzelni, mint egy szubjektív igazságokon alapuló világot, amit nem jellemez az elmekontroll, így időnként heves indulatok jellemzik. Aki ebben a zónában vág neki a dolgoknak, az angyala elég sértődékeny lesz, ám hűséges is marad, hisz számára CSAK TE vagy! Ebben a létállapotban célszerű a hangsúlyt a tanításra fektetni, így Te is tanulhatsz. Mintha egy gyereknek magyaráznád el a világot, ami nem lesz könnyű, hisz te racionális lény vagy, egy gyereket pedig ez nem nagyon érdekel. Ki kell találnod, hogyan teszed érdekessé, különben unalmassá válhatsz, ami csak akkor jó, ha távozni akarsz egy másik zónába.

2 A Társ (a fiatal felnőtt)

Szemben az előző zóna állandóan váltakozó dominanciájával, itt az a cél, hogy ráleljünk a Másik Felünkre, akivel ketten alkotunk egy Egészet és megtapasztaljuk az Egyenlőséget.

Párkapcsolatban ott a barát/barátnő, aki - bár szeret - nem jár becsukott szemmel. Nem vagytok egymás felé házasság szintjén elkötelezve, ám ez annak Próbája. A Felettes Énnel (angyallal) is ez a kapcsolat lényege, aki rájön arra, nem csak Te vagy, hanem ott a 12-ből a többi 11 is. Valószínűleg továbbra is ragaszkodni fog hozzád, azonban elkezd foglalkozni a Többiekkel is, aki mindegyike egy 'Másik Te'. A légkör sokkal szabadabb, a véleményed is más súllyal van jelen, ám nem leszel elkényeztetve. A tanulnivaló fókusza ebben a zónában a birtoklás és a féltékenység köré összpontosul annak tükrében, vajon ő-e az igazi párod. Az igazi pár nem sajátít ki, nem akar korlátozni és megáll középen, azaz nem kíván beavatkozni a dolgaidba, ám Te sem az övébe, mégis így vagytok ketten Egy. Ennek megtalálása a mi világunkban nagyon nehéz, mert a világ tele van csábításokkal, amik képesek megrengetni egy kapcsolat erejét, sőt, még be is tudnak előzni olyanok, akik más szempontokat vesznek figyelembe, mint az angyal (pl. vagyoni helyzet, szépség). Ilyenkor nem a saját másik feleddel vagy, hanem valaki máséval és lehet, az angyal itt értelmezi torznak ezt a világot és vágyik vissza oda, ahol Csak Ő van. Ha maradunk azon az állásponton, hogy a világ baja orvosolható Általunk (is), ha ebben meglátjuk a saját (!) fejlődésünk irányát és tudunk (akarunk) alkalmazkodni, akkor többé nem telintünk rá ellenségként. Ha a világ nem az ellenségünk, akkor ezt is fogja visszatükrözni és megszűnik irányunkban így is viselkedni.

3 A Partner (a felnőtt)

A Partnert onnan ismerni meg, hogy támogatja vágyainkat és elképzeléseinket akkor is, ha ezzel egyéni érdekei akár sérülhetnek is. Aki ezzel visszaél, az NEM partner! Aki ezt nem természetes állapotában viszonozza, vagy nem viszonozza, az sem az!

Aki üzletet köt, az nem természetes állapotában teszi ezt, vagyis nem ért meg erre a szintre, ám ha betartja szavát, elmondható, hogy képes volt alkalmazkodni. Ebben a zónában a közös érdeklődés, a közös feladattudat a fő összetartó kapocs, amiért a felek hajlandók a lemondásokra is. Itt lehet megtanulni azt, hogy a szeretet mitől függ, vagy mitől nem függ és annak feltételeit, illetve feltétel nélküliségét. A csoportszellemmel is itt találkozhatunk először, amikor a tudat már a 'Vagyok Aki Vagyok' nézőpontban van, ám a Szeretet jelenlétét igényli. Közösségek alkotják elsősorban a gondolkodás alapját, a jellegét pedig a célok határozzák meg. A függetlenebb életforma előnye a szabadságérzet, hátránya akkor jelentkezik, ha az ember a 2-es (és talán az 1-es) zóna érzelmi-szeretet szintjét igényelné.

4 A Megszálló (a szövetséges)

A Megszálló különleges kisugárzást adhat az embernek, aki így elérhet amúgy elérhetetlen dolgokat, az ember cserébe a Megszálló számára különleges élményeket teremt. A kapcsolat jellege az Üzlet, a szeretet inkább érdekek formájában van jelen.

Ebben a zónában mondjuk úgy, olyan angyalok tartózkodnak, akik a Szeretetet a szubjektív tulajdon- és érdekviszonyok képében értelmezik. Mivel ez a bolygó rendkívüli élvezetet és élményeket biztosít, a megszállók célja ezekben a rezgéstartományokban tartózkodás, illetve ezeknek az energiáknak a kiaknázása. Az emberi alakok másokat kihasználó, érzéketlen emberekké válnak, akik a boldogságukat keresik, ám rossz helyen. Minél többet halmoznak fel, annál nagyobb a boldogtalanságuk, amire a válaszuk a még több felé törekvés, amivel a bolygó létét fenyegetik, nem beszélve az emberiségről. Mivel ezek már inkább kevésbé emberek, ez nem nagyon érdekli őket, csak és kizárólag a saját gyarapodásuk a cél. Persze nem minden Megszálló ilyen, ám a gátlástalanság és a törtetés különleges helyzetbe hozott pár ilyen lényt, akik a politikai-gazdasági erőközpontok élére kerültek. Ha 'istenek csatájáról' beszélünk, érthetjük ezalatt azokat a lényeket, akik ilyen-olyan okokból beavatkoztak. Ha maradunk a bizonyítható tények talaján, akkor fogalmam sincs, mitől változtak így meg a világot vezető emberek, lényegében pár évtized alatt. Itt nem nagyon beszélhetünk olyanról, hogy a szív zónája, kivéve, ha megváltozik a széljárás és elkezd olvadni a jég.